Новини
Хигиена на устата

За чиста уста със свеж дъх е нужно изчеткване на езика, флосене, жабурене с вода за уста и още...   Здрава устна кухина предполага здрави венци и здрави зъби. Добрата грижа...

още

Може ли една ултра тънка татуировка на зъба да спаси живота ви?

Малки  електронни сензори,   могат   да   диагностицират   заболявания   с " дегустация" дъха Ви! Сензор с дебелина на хартиен лист...

още

Въпроси и отговори
Как да изберем подходящата четка за зъби

За мнозина изобилието на пазара от видове и марки четки за зъби създава единствено затруднение. Каква точно четка да изберем? Коя е най-подходящата именно за нас? Изложените...

още

Как да избегнем заболяване на венците?

Известно е, че добрата зъбна хигиена може да ни спести редица дентални проблеми, включително и с венците.

Според Британската фондация по дентално здраве 19 от всеки 20 души страдат от някаква форма на заболяване на венците. То може да е свързано с подуване, болезненост и инфекция на тъканите. Срещат се два основни вида заболяване на венците - гингивит ипародонтоза

Гингивитът е обратим, но ако не се вземат навременни мерки, състоянието може да се превърне в пародонтоза. Тя е необратима и е основна причина за загубата на зъби при възрастните.

Заболяванията на венците се причиняват предимно от наличието на зъбна плака. „Първото нещо, което ще забележите, е кървава слюнка, когато си миете зъбите.“, предупреждава д-р Карън Коутс от Британската фондация по дентално здраве.

Пушачите са изложени на по-голям риск от заболяване на венците, тъй като пушенетонасърчава производството на плака. Вредният дим свива капилярите във венците, затова е възможно при пушачите да не се прояви симптом на кървене, пояснява специалистът по дентално здраве.

Ето и няколко съвета как да намалим риска от заболяване на венците, освен че не трябва да пушим цигари:

1. Използвайте подходяща четка и конци за почистване на междузъбното пространство за премахване на плаката. За избора на размера и вида на четката може да се посъветвате с личния си зъболекар.

 2. Положете допълнителни грижи около трудните за почистване места, които могат да станат благодатна почва за образуването на плака - криви зъби, пломби, коронки или мостове.

3. Избягвайте сладки храни и напитки, които „хранят“ бактериите.

4. След консумацията на пресни плодове, които макари в малки количества съдържат захари, хапнете например сирене, за да се възстанови здравословният баланс на рН в устата и да се предотвратиразмножаването на бактерии. Друг вариант е дъвченето на дъвка без захар, съдържаща ксилитол, който спира полепването на плаката. 

5. Избягвайте консумацията на сушени плодове. Освен че имат високо съдържание на захар, при сдъвкването им в устата части от храната полепва по зъбите, което води до риск от виреенето на бактерии. 

6. Хапвайте риба и ядки. Полиненаситени мастни киселини, които се съдържат в тях, намаляват риска от заболяване на венците с 30%, и от периодонтит с 20%. 

7. Избягвайте скърцането на зъби, тъй като може да ускори заболяване на венците. За да предотвратите последствията, използвайте средства за защита – традиционен метод е дъвченето на дъвка. Друг, обаче доста скъп и не толкова популярен, метод, е поставянето на ботокс в челюстта.

8. И не на последно място по значение – посещавайте редовно зъболекаря си.

2012-02-04 01:34:24