Новини
Хигиена на устата

За чиста уста със свеж дъх е нужно изчеткване на езика, флосене, жабурене с вода за уста и още...   Здрава устна кухина предполага здрави венци и здрави зъби. Добрата грижа...

още

Може ли една ултра тънка татуировка на зъба да спаси живота ви?

Малки  електронни сензори,   могат   да   диагностицират   заболявания   с " дегустация" дъха Ви! Сензор с дебелина на хартиен лист...

още

Въпроси и отговори
Пародонтит – що е то и лекува ли се?

Често чуваме в срещите си с пациенти: „Аз имам пародонтит (пародонтоза) - казаха ми, че нищо не може да се направи и зъбите ми ще изпаднат”. Това е категорично...

още

Какво не трябва да правите със зъбите, за да са здрави

Доста отдавна хората са установили, че усмихнати са възприети по-добре от околните и тогава е необходимо да показват една съществена част на лицето си - зъбите.

И точно заради това те трява да бъдат в перфектно състояние, а притежателят им не трябва да прави някои много вредни неща.

Не е необходимо да се изпитват температурни контрасти, например да се поръчва кафе със сладолед. Зъбната тъкан, поради бързата смяна на температурата, ту се свива, ту се разширява и върху емайла се образуват пукнатини, които позволяват на микробите да атакуват зъба.

Не е здравословно дълго време да не се сменя пастата и четката за зъби. Понякога е очевидно защо ни трябва нова четка, но в никакъв случай не трябва да се пренебрегва значението на пастата.

Пушенето води до бързата поява на т.нар. "налеп на пушача" и провокира рак на езика - не пушете. Не трябва да се избелват зъбите със средства, които съдържат твърде активни вещества.

Агресивното химическо въздействие на препарата за избелване няма да удължи срока на здравина на зъбите. Стоматологът ви може да ви препоръча какъв продукт да използвате. В никакъв случай да не се гризат ядки, да не се отварят бирените капачки и изобщо да се използват зъбите за подобни неща.

Вредно е да се посещават клиники и зъболекари, чиято репутация не е доказана. От значение е и психологическата настройка - изберете стоматолог, който ви допада. При избора се ръководете повече от качеството, което ще получите, а не толкова от цената.

Не трябва да се човъркат с различни предмети, които могат сериозно да наранят венците. При никакво положение да не се занимаваме със самолечение - то е само отложена визита при стоматолога.


www.lekari.bg

2012-03-02 12:34:40