Новини
Хигиена на устата

За чиста уста със свеж дъх е нужно изчеткване на езика, флосене, жабурене с вода за уста и още...   Здрава устна кухина предполага здрави венци и здрави зъби. Добрата грижа...

още

Може ли една ултра тънка татуировка на зъба да спаси живота ви?

Малки  електронни сензори,   могат   да   диагностицират   заболявания   с " дегустация" дъха Ви! Сензор с дебелина на хартиен лист...

още

Въпроси и отговори
Няколко думи за абразията на зъбите

Чудите ли се до какво би могло да доведе прекомерната употреба на кола, газирани напитки, включително „диетични” и „фитнес” напитки, натурални сокове от кутия,...

още

Какво може да увреди блестящата ни усмивка?

Това, че си миете зъбите след всяко хранене, не гарантира блестяща усмивка. Може да ви звучи като идеалната формула за перфектни зъби, но всъщност не е така, категорични са британските стоматолози.

Оказва се обаче, че всеки наш навик може да увеличи риска от ерозия или гниене на зъбите. Ето защо група британски експерти са решили да систематизират и опишат онези ежедневни дейности, които най-сериозно съсипват хубавата ни усмивка:

 

Билковите и плодови чайове

 Те могат да са три пъти по-вредни от портокаловия сок, показва изследване проведено в училището по стоматология към университета в Бристол. Много от плодовите чайове са кисели и разяждат зъбния емайл, като тези с лимон и касис са сред най-вредните.

Човек може да намали риска като се придържа към черния или зеления чай. Съединенията в черния чай атакуват бактериите, които оформят плаката, и предотвратяват залепването им по зъбите, твърдят американски изследователи.

Неотдавна пък учени от университета в Тохоку, Япония, стигнаха да извода, че пиенето на една или повече чаши зелен чай дневно намалява риска от кариеси. Смята се, че антиоксидантите (наречени катехини) спират развитието на бактериите, увеличаващи киселинността в устата.


Здравословната закуска

Ако хапвате по малко и на често, ще набредите на зъбите си много повече, ако се храните обилно на закуска, обад и вечеря. "Зъбите могат да издържат пет киселинни атаки на ден", твърди Карън Куатес. Според нея е нужен около час, за да може слюнката да неутрализира киселината, създадена в устата след приема на храна или напитка. Така че, ако имате кутия с газирана напитка и отпивате от нея по глътка през целия ден, това означава, че устната кухина е подложена на постоянна киселинна атака.

Човек може да намали риска като се придържа към трите хранения на ден и избягва леката закуска, която неминуемо ще доведе до огладняване в следващите 2 часа. Добре е закуската да се изяжда наведнъж (а не непрекъснато да се похапва по нещо), за да може слюнката бързо да неутрализира киселината, генерирана в устата. След храна, изплакнете устата си с вода или дъвчете дъвка без захар, за да насърчите отделянето на слюнка.


Капките за очи

Може да ви звучи малко вероятно, но противовъзпалителните капки за очи могат да доведат до зъбен кариес. Те са сред медикаментите (сред които са и антидепресантите, ибупрофена, антихистаминовите препарати и таблетките за кръвно налягане), които предизвикват сухота в устата.

Това означава, че намалява производството на слюнка, а именно тя действа като бариера или по-точно като щит на зъбите срещу храните водещи до повишена киселинност и произвеждащи бактерии. Карън Коутс, съветник по дентална медицина на Британската фондация по стоматологично здраве твърди, че "ако се вземат ежедневно лекарства, като антихистамини през лятото, производството на слюнка ще намалее и зъбите ще бъдат много по-уязвими".

Човек може да намали риска като използва таблетки и гелове борещи се със сухотата в устата. "С тяхна помощ може да се насърчи производството на слюнка", казва Карън. В тези случай тя препоръчва и смучещи бонбони без захар.


Бременнността

Майчинството наистина може да съсипе зъбите. Около 50% от бременните жени развиват възпаление на венците, които започват да кървят по време на миене на зъбите. Гингивитът обикновено се причинява от храната, която се застоява между зъбите и венците. Там започва производството на бактерии, които водят до възпаление.

Повишените нива на естроген и прогестерон, циркулиращи в тялото на бременната жена, предизвикват повишен притока на кръв към всички части на тялото, включително и към венците, което стават подпухнали и възпалени, така че те лесно кървене при надраскване.

Гингивитът може след време да доведе до пародонтоза, когато тежката инфекция прониква във венците и костите. Това може да доведе до загуба на зъби и преждевременно раждане.

 Човек може да намали риска, ако си мие зъбите два пъти дневно в продължение на две минути и използва конци за почистване на междузъбното пространство след всяко хранене. "Миенето не бива да се преустановява, когато жената забележи, че в пяната има кръв", казва Луиз Чилдлау от Британската фондация по стоматологично здраве.


Плуването

Проучване, проведено сред 500 плувци, показало, че 66% от тях били с разрушени зъби в резултат на хлора във водата. "Хлор се отразява на рН на водата, като я прави по-киселинна. Така че поглъщането й може да доведе до ерозия на зъбите", казва Луиз Чилдлау. По думите й това може да доведе до пожълтяване на зъбите, защото киселинността влияе на емайла.

Това не е често срещан проблем, но може да представлява проблем за хората, които често плуват и прекарват дълго време в басейна. Човек може да намали риска като се опита да държи устата си затворена, докато плува.


Избелването на зъбите у дома

Редица изследвания са установили, че някои DIY комплекти за избелване при домашни условия могат да разрушат зъбите. Проучване на Британската академия по козметична стоматология предупреди, че някои комплекти за избелване дори могат да повредят венците - в много от тях има нива на водороден пероксид, които надхвърлят законовите граници, както и киселини, които могат да разрушат зъбите.

Човек може да намали риска, ако избелва зъбите си при стоматолог, тъй като той може да подбере препаратите според конкретните нужди на пациента. "Ако искате да използвате комплект за домашна употреба, набавете си от стоматологична клиника, а не от непознати сайтове в интернет", казва стоматологът д-р Кийт Коен.


Компютърните и видео игри

Хората, които играят много на компютърни и видео игри са два пъти по-предразположени към появата на кариеси в сравнение с тези, които спортуват повече. Това показва проучване, направено в университета в Айова. Изследователите смятат, че когато са погълнати от играта или телевизионната програма, хората са по-склонни да похапват сладкиши и не осъзнават какво слагат в устата си.

Човек може да намали риска като напълни кухненските си шкафове със сурови зеленчуци, а не с висококалорични и сладки храни.


Бялото вино

Може би мислите, че червено вино е по-лошо за зъби, тъй като остава петна по тях, но това не е така. Проучвания показват, че бялото вино е по-вероятно да причини гниене на зъбите, защото е по-кисело. Друго изследване е открило, че бялото вино може да направи повече петна по зъбите от другите напитки. "Бялото вино определено е по-ерозивно от червеното", казва д-р Пол Ашли от Стоматологичен институт "Астман" към университетската болница в Лондон.

Човек може да намали риска, ако пие по време на хранене, т.е. не е добра идея само да се пие цяла вечер. Другият вариант е да ядете парче сирене веднага след като сте отпили от чашата с вино, за да се неутрализира киселинността в устата. Консумацията на вода, веднага след отпиването на глътка вино, също помага.


Сосът за салати

"Оцетът е толкова кисел, че дресингът може да бъде в състояние да причини силна ерозия, ако с него се прекалява и той присъства ежедневно в салатите ни" казва д-р Кийт Коен. Спроед него човек може да намали риска когато избягва оцетът тип винегрет. Добре е да се използва по-малко киселата версия на този овкусител или върху салатата да се поставя само зехтин. След хранене е подходящо да се използва вода за уста с флуорид, за да се помогне на укрепването на зъбите след киселинната атака.


Енергийните напитки

Те са предназначени да възстановят енергията и загубата на соли след спорт, но в тях често има захар и киселини. Едно проучване в университета в Бирмингам показва, че спортните напитки са 30 пъти по-корозивни от водата. Специалистите обаче съветват да пиете вода или да изплаквате с вода устата си веднага след консумацията на енергийни напитки. В тази ситуация помага и дъвченето на дъвка без захар, която ще намали въздействието на киселинността чрез отделянето на слюнка.

 

Hospital.bg

2011-03-01 09:59:12