Новини
Хигиена на устата

За чиста уста със свеж дъх е нужно изчеткване на езика, флосене, жабурене с вода за уста и още...   Здрава устна кухина предполага здрави венци и здрави зъби. Добрата грижа...

още

Може ли една ултра тънка татуировка на зъба да спаси живота ви?

Малки  електронни сензори,   могат   да   диагностицират   заболявания   с " дегустация" дъха Ви! Сензор с дебелина на хартиен лист...

още

Въпроси и отговори
Пулпитът

  Зъбната пулпа е кухината на всеки зъб, в която се намират нервите и кръвоносните съдове, изхранващи зъба. Пулпитът е възпаление на зъбната пулпа, което може да е...

още

Любопитно за зъбите

Учени са открили, че на територията на САЩ преди 2500 години хора от местното население е декорирало своите зъби с полускъпоценни камъни. Те били ценители на  камъните и ги ползвали като украса, а не като знак за богатсво или класа. Учените доказали, че тези хора имали отлични познания за структурата на зъба, защото те знаели как да пробият дупка в зъба без да засягат нерви.


Първата четка за зъби пък е изобретена през 1498 г. в Китай. Тя била направена от свинска четина.


В Русия започват да използват четката за зъби по времето на Иван Грозни. Тя приличала по-скоро на зъбна метла.


В Средновековна Европа кариесът е бил признак за благоденствие. Бедните, принудени да се хранят с твърда храна, имали здрави зъби. Аристократите, които нямали нито един кариес, се считали за плебеи.


Около 13 т злато използват всяка година американските стоматолози за направата на коронки, мостове и зъбни протези.


Първите изкуствени зъби били създадени от кътниците на млекопитаещи животни още през VII в. пр.н.е.


Всеки млечен зъб “пази” място за своя постоянен брат. Ако млечният зъб се извади по-рано, то постоянните израстват неравни.


Зъбният емайл е най-твърдата тъкан в човешкия организъм.


Гръцкият философ Аристотел смятал, че мъжете имат повече зъби от жените. Интересното е, че никой не е помислил да провери достоверността на това погрешно схващане цели 18 столетия.


Зъбът е единствената част от човешкия организъм, която не може да се самовъзстановява.


Пушенето нанася вреда и върху зъбите. Установено е, че при 48% от пушещите жени се налага протезиране, докато при непушещите този процент е 26.

 

www.dentistrybg.com

2011-03-25 16:01:16