Новини
Хигиена на устата

За чиста уста със свеж дъх е нужно изчеткване на езика, флосене, жабурене с вода за уста и още...   Здрава устна кухина предполага здрави венци и здрави зъби. Добрата грижа...

още

Може ли една ултра тънка татуировка на зъба да спаси живота ви?

Малки  електронни сензори,   могат   да   диагностицират   заболявания   с " дегустация" дъха Ви! Сензор с дебелина на хартиен лист...

още

Въпроси и отговори
Няколко думи за абразията на зъбите

Чудите ли се до какво би могло да доведе прекомерната употреба на кола, газирани напитки, включително „диетични” и „фитнес” напитки, натурални сокове от кутия,...

още

Хигиена на устата

За чиста уста със свеж дъх е нужно изчеткване на езика, флосене, жабурене с вода за уста и още...

 

Здрава устна кухина предполага здрави венци и здрави зъби. Добрата грижа за устата се отразява положително на цялостното здраве - по-малък риск от миокардит, от язва на стомаха и от колит. Широката чаровна усмивка, зад която стоят бели зъби и здрави венци със свеж дъх на устата, е "визитна картичка”, която улеснява човешкото общуване. Освен емоционално благополучие,

здравата уста осигурява максимално съхранени вкусови възприятия.

Възпаленията в устата - гингивит, пародонтоза, гранулом, ангина, възпалена слюнчена жлеза, създават неприятен дъх в устата и намаляват апетита с промяна във вкуса.

Посещение при стоматолог е наложително при поява на кървене от венците и налепи по езика.

Наличието на кариес може да не се прояви с оплаквания в началото, затова извършвайте профилактични прегледи при стоматолог един път годишно. 

Практични съвети за поддържане на здрава устна кухина:

- Не претупвайте миенето на зъбите. Отделете време два пъти през деня, като с кръгови движения измивате зъб по зъб. За тази цел избирайте четка за зъби с малка глава и с меки косми, за да достигат по-недостъпните гънки. Не търкайте с натиск в хоризонтална посока, за да не претривате шийките на зъбите. Зъбната четка подменяйте с нова на всеки три месеца или по-рано, ако четката се протрие.

Миене на зъбите
Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

 

- Допълнително почиствайте междузъбните пространства

от задържана храна и зъбна плака с клечки за зъби, с конци за зъби,т.нар. "флосене” или с водната струя от зъбен душ.

- Изчетквайте езика отгоре в посока отзад напред с четката или с помощта на стъргалка за език. По този начин механично се отстраняват ненужните налепи по езика. 

- Жабурене с вода за уста ще позволи да изплакнете устата от токсините и микроорганизмите. От разтвора може да поставите във водния душ за зъби и чрез струята под налягане, освен изплакване на устата с антисептичен разтвор, ще направите масаж на венците. 

- Китайското уражнение за потракване на зъбите сутрин след събуждане укрепва зъбодържащия апарат и подобрява общия тонус на човек. 

- Здравето на устната кухина зависи и от храненето. Избирайте храна, която изисква дъвчене: пресни ябълки, краставици, моркови.

Твърдостта на свежата храна по естествен път почиства зъбните повърхности и масажира венците.

Млякото и млечните продукти, както и другите храни, които са богати на калций, помагат за изграждането на здрави зъби още в детска възраст. Ограничете консумацията на захарта и скорбялата, защото образуват киселини, които директно атакуват и разрушават зъбите. След консумация на подсладени храни и напитки, препоръчително е да изплаквате устата си с вода. 

Спрете да пушите, ако искате да имате здрави венци и бели зъби. Тютюнопушенето уврежда венците, те по-лесно се възпаляват и се повишава риска от рак на устата. Изберете си начин как да се откажете и да спрете този нездравословен навик.

http://ladyzone.bg

2013-08-08 11:34:58