Новини
Хигиена на устата

За чиста уста със свеж дъх е нужно изчеткване на езика, флосене, жабурене с вода за уста и още...   Здрава устна кухина предполага здрави венци и здрави зъби. Добрата грижа...

още

Може ли една ултра тънка татуировка на зъба да спаси живота ви?

Малки  електронни сензори,   могат   да   диагностицират   заболявания   с " дегустация" дъха Ви! Сензор с дебелина на хартиен лист...

още

Въпроси и отговори
Пулпитът

  Зъбната пулпа е кухината на всеки зъб, в която се намират нервите и кръвоносните съдове, изхранващи зъба. Пулпитът е възпаление на зъбната пулпа, което може да е...

още

ПРОЦЕДУРИ

 • Козметична стоматология

  Често хора, които нямат регулярни посещения при стоматолог и не обръщат достатъчно внимание на естетичния вид на зъбите си. А най-яркото доказателство за здрави и красиви зъби, естествено, е усмивката. Повечето пациенти, нуждаещи се от козметични стоматологични процедури, искат да променят някои от следните показатели (а често почти всички, в различни комбинации):

  •  изгледа на зъбите си
  •  оцветяване и/или петна на зъбите
  •  липсващи зъби
  •  неравности, пукнатини, „струпани” зъби
  •  пространства между зъбите
  •  потъмнели стари пломби

   

    Ето кои са основните манипулации, обикновено разбирани като козметична стоматология.

    - избелване на зъби
    Избелването на зъби е козметична манипулация, която има за цел да възстанови естествената белота на вашите зъби. Цветът им се променя с годините поради консумация на някой храни, напитки, тютюнопушене и др.

  - поставяне на фасети 
    Фасетите са един начин вашите предни зъби да изглеждат красиви и естествени. Те се залепват директно върху предната видима част на зъба. Обикновено анестезия не е необходима.

    Поставянето на фасети може да стане само с две посещения в стоматологичния кабинет. При първото посещение може да се наложи да се отнеме съвсем тънък слой от емайла на зъбите за да се направи място за фасетата и да се осигури здравина. Взема се отпечатък и се изпраща в лаборатория, която изготвя фасетите така, че напълно да прилягат към вашите зъби и да имат необходимия естетичен завършек. За самата изработката са необходими няколко дни. При второто посещение фасетите се залепят за вашите зъби.

  - поставяне на коронки
    Когато един зъб се счупи, има голяма стара пломба или в голяма степен е разрушен, вашият стоматолог може да препоръча поставяне на корона.
  Короната заздравява и предпазва останалата зъбна структура, а също така придава естетика на вашите зъби, която ви позволява да се усмихвате свободно. Естетичните короните могат да бъдат металокерамични или изцяло керамични.

  - поставяне на мостове
    Мостът е начин да се заместят един или повече липсващи зъба. Заместването на липсващи зъби улеснява чувствително процесът на дъвчене. Също така може да подобри вашата усмивка. И не на последно място поддържа вашите зъби и венци здрави.

  Неподвижната мостова конструкция може да замени един или повече липсващи зъби и се прикрепя към зъбите в съседство на дефекта. Такъв мост може да се сваля само от стоматолог. 

  Мостът може да бъде метален, изцяло керамичен или металокерамичен.
  Постоянният мост ще ви помогне да дъвчете отново удобно и да се чувствате спокойни, когато се усмихвате.


  Модерната стоматология с авангардните технологии може да подобри Вашия изглед и Вашето самоуважение, и увереност. Естетичната/козметична стоматология притежава възможностите наистина да промени Вашия живот.


 • Пародонтална терапия

  В световен мащаб разпространението на пародонталниte заболявания обхваща повече от половината от децата и почти цялото възрастно население на планетата, а тежките хронични пародонтити засягат 10-15% от възрастното население.Най-честото и разпространено пародонтално заболяване е хроничният гингивит – възпалително заболяване на венците. Основна роля за неговото развитие имат микроорганизмите от зъбната плака.

  Гингивитът се характеризира с промяна на цвета на венците (от бледорозов към червен), с подуване и окръгляне на междузъбните венечни папили и лесното им кървене.Гингивитът е напълно обратим, ако се лекува правилно. Нелекуването му, може да прогресира до хроничен пародонтит.

  Лечението на гингивита е успешно само при сътрудничеството на пациента. По време на посещенията при стоматолог се оценява степента на възпалението и зависимостта му от натрупаната зъбна плака. Отстранява се плаката и зъбният камък (който е минерализирана плака) от повърхността на зъба (под и над венеца) и пациентът получава указания как да поддържа добра лична орална хигиена.

  Хроничният пародонтит е възпалително-деструктивно заболяване на зъбодържащия апарат, при който се наблюдава и деструкция на кост. Пародонтитът обикновено започва като възпаление на венците. Тук основна роля за развитиету отново имат микроорганизмите от зъбната плака. Но за появата и развитието на пародонтита значение имат и други фактори. Все повече се отдава значение и на наследствената предразположеност, на общи заболявания като диабет, на медикаментозно лечение, тютюнопушене, психоемоционален стрес и др.

  Признаците на хроничния пародонтит се забелязват от пациентите обикновено около 40-50–годишна възраст. Те най-често са кървене от венците, гноене, лош дъх, дискомфорт, свързан с неприятно тръпнене и тъпи болки в определена област от съзъбието, може да има и оголване на корени, чувствителност и промяна в положението на зъбите, подвижност на зъбите. Първите признаци на това заболяване обаче могат да бъдат установени от стоматолога много по-рано с помощта на клинични диагностични методи и рентгенографски изследвания. Ето защо е необходимо дори здравите пациенти да посещават стоматолог два пъти годишно. Редовните контролни прегледи на период, определен от лекуващият стоматолог и предприетите мерки за предотвратяване на появата или намаляване на скоростта на развитие на пародонталното заболяване дават възможност за запазване на повече зъби по-дълго време в устата.

  От друга страна, изследвания от последните десетилетия показват, че пародонталната инфекция уврежда общото здраве на човека. Установена е връзка между пародонталните заболявания и редица системни заболявания – сърдечно-съдови, белодробни, диабет, усложнения на бременността, преждевременно раждане на деца с ниско тегло и др.


 • Имплантология

  Зъбният имплантат е чуждо за организма тяло, което по хирургичен път се поставя (присажда) в челюстните кости, за да служи за опора на зъбни протези.  Те представляват "изкуствени корени" със специфична форма и награпена повърхност. Изработват се от биологично съвместими материали.  Те се имплантират в костта на мястото на липсващ зъб. Това може да стане веднага след изваждане на зъба или по-късно.

  Импланти могат да бъдат използвани при всички клинични показания – за възтановяване на единичен зъб, за стабилизиране на мостове, частични и цели протези. Всичко зависи от ситуацията във вашате уста. Процентът на успеваемост е еднакво висок независимо дали имплантът се поставя в горна или долна челюст.

  Mного често поради костни дефекти или недостиг на достатъчно костна тъкан, поставянето на импланти не е възможно. В тези случаи се налага реконструкция на костта. Това може да стане с помоща на костен материал от самите Вас (автогенна присадка), или с хетерогенна присадка (биосъвместим материал от животински произход). Използват се и костозаместителни присадки – продукти с естествен произход, които имат свойства наподобяващи минерализираната човешка кост. Такъв заместител е хидроксиапатита (алогенна присадка). Те се поставят на предвиденото за имплантиране място. Присадките се покриват със специални биомембрани. Те служат като преграда и спомагат запазването обема на присадката. Времето за което се резорбират е средно от 4 до 6 месеца.

  Успехът при зъбното имплантиране е свързан с умението на стоматолога, качеството и количеството налична кост в мястото на имплантиране, а също и от устната хигиена на пациента. Различни проучвания са установили, че 5 годишна успешна преживяемост на импланта има в 75 – 95 % от случаите. Пациенти които пушат са със значително по-малки шансове за успех. При съвременните възможности, когато се поставя имплант нормално е да се очаква над 10 години живот.

  Лечението с импланти е с предсказуем и надежден резултат, базиран на дългогодишната ни практика и професионален опит в тази област.

  Използването им е било и си остава много примамливо за пациентите и специалистите, защото зъбните имплантати заместват загубените зъби и помагат за възстановяване на дъвкателния апарат (много често по най-добрия начин).


 • Протезиране

     Протезирането на зъби е възстановяване на структурата и функцията на частично или напълно разрушени зъби. Съществуват различни видове протези: снемаеми (частични), неснемаеми (зъбни мостове), постоянни, временни, коронки, вложки, мостове, на свои зъби, на импланти и т.н. Материалите, от които се изработват зъбните протези също са различни: пластмаса, злато, керамика, цирконий и други. 

  На практика във всяка клинична ситуация може да се предложат няколко варианта за лечение.  • Превантивни грижи

  Sed rhoncus fringilla consequat. Nunc tincidunt, nunc quis consequat euismod, felis est viverra massa, mollis blandit dui ligula nec augue. Maecenas lobortis diam non est pharetra elementum. Ut accumsan auctor placerat. Donec malesuada risus vitae sapien rhoncus porta. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Vivamus rutrum blandit dapibus. Maecenas ut urna nunc. Suspendisse et purus diam, vitae pretium leo. Cras nulla enim, venenatis id vulputate a, molestie sit amet nibh. Morbi quam mi, viverra at porttitor non, malesuada quis metus. Ut eu nisl elit. Donec sed purus sollicitudin metus cursus dapibus. Fusce ante risus, iaculis sit amet fermentum non, viverra ut arcu. Sed tempus viverra quam, et ullamcorper nisi pharetra nec. Morbi vulputate tempor imperdiet. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sed eleifend metus. Pellentesque elementum, orci molestie condimentum sollicitudin, quam sapien tristique nulla, vel vulputate sem dolor quis ipsum. Nunc ante odio, vehicula et vehicula fringilla, malesuada id elit. Maecenas vitae est a dolor laoreet scelerisque. Vestibulum ultricies luctus libero, vitae congue purus mattis ut. Vivamus a tortor quis diam hendrerit vestibulum id et tortor. Donec neque diam, pellentesque vel feugiat nec, imperdiet id mi. Maecenas tristique, ligula sit amet consequat dictum, dolor arcu mollis elit, quis feugiat massa est a sapien. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Suspendisse potenti. Morbi pharetra, massa ac pulvinar convallis, ante lorem tincidunt augue, vel malesuada diam augue ut neque. Morbi quis lorem nec ligula interdum viverra in et mauris. Nunc porttitor volutpat est vitae aliquam. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. In ut lorem diam, vel varius nunc. Aenean at sem lectus, et iaculis sem. Cras accumsan, odio non venenatis rutrum, orci ligula ultricies erat, sed sodales nulla neque vel ipsum. Donec fringilla, velit at aliquam consequat, sapien odio mattis nulla, id malesuada velit eros nec velit. Praesent ac velit tellus. Nulla pellentesque, massa eget luctus semper, lectus arcu dignissim magna, sed cursus sem tortor tristique lacus.


 • Стоматологични продукти

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque quis pellentesque felis. Maecenas eleifend dapibus nisi quis ultricies. Suspendisse eget sollicitudin mi. Sed quis congue eros. Phasellus in ante est, congue porta tellus. Sed sagittis porttitor pulvinar. Pellentesque dapibus augue et nulla vestibulum tempor non mollis leo. Maecenas posuere eros nisi. Curabitur consequat, risus in lobortis hendrerit, nibh magna tincidunt nibh, sit amet congue nibh lorem at mauris. Fusce in arcu ut leo semper commodo. Proin volutpat purus ac lectus gravida nec eleifend velit vehicula. Aenean sodales, dolor ut auctor interdum, elit turpis convallis diam, euismod rhoncus dui dolor ac arcu. In adipiscing rutrum rhoncus. Praesent leo nunc, volutpat sit amet condimentum quis, sodales at odio. Donec arcu augue, hendrerit nec ornare ac, placerat id sapien. Etiam nunc urna, eleifend eu fringilla consequat, sodales eu tortor. Aliquam erat volutpat. In hac habitasse platea dictumst. Praesent bibendum purus vel risus rhoncus euismod. Nam eget nisl mauris, eget condimentum metus. Cras tristique felis et enim pharetra tristique. Donec imperdiet mi convallis leo porttitor placerat. Duis blandit dictum molestie. Pellentesque sed dui nulla. Nullam malesuada, sapien vitae vestibulum pharetra, mauris magna sollicitudin velit, sed viverra sem purus posuere arcu. Praesent suscipit porttitor consectetur. Integer sit amet fermentum lacus. Etiam at nisl at libero sollicitudin tempus viverra et purus. Phasellus tincidunt condimentum adipiscing. Proin dignissim elit quis eros porta ultricies. Nunc tristique nisl eget urna facilisis vitae molestie lectus scelerisque. Vestibulum vitae turpis nibh, nec malesuada tellus. Ut sed eleifend dui. Proin eu mauris turpis, ac luctus massa. Donec vehicula elit non nibh fringilla in semper orci tempor. Nam mattis risus at massa hendrerit mattis. Vestibulum lacinia venenatis malesuada. Donec condimentum posuere sapien, quis rutrum leo pretium id. Vivamus semper velit ac risus euismod nec tincidunt odio egestas. Sed id neque mi. Donec auctor consequat tellus.